GA4 tag

torstai 22. toukokuuta 2014

Hyvä tuuri ei riitä

Kirjoita muistiin autosi korkeus.
Kukaan ei toivo vahingon sattuvan omalle kohdalle. Osa meistä elääkin elämänsä ilman vahinkoilmoituksen täyttämistä. Voiko sitä sanoa tuuriksi? Vakuutusten tarpeellisuutta voi perustella myös sillä, että ne otetaan sen takia, että ei vain tapahtuisi mitään.   

Arvokas ja tärkeä hankinta tarvitsee hyvän vakuutusturvan. Matkailuajoneuvoihin liittyvät erityistarpeet on huomioitu vakuutusyhtiöissä kohtuullisen hyvin. Esitteissä ja ehdoissa on mainintoja matkailuajoneuvoihin liittyvistä erityisasioista, laajennuksista ja rajoituksista. 

Liikennevakuutus on pakollinen, lakisääteinen vakuutus, jonka tarkoituksena on turvata mahdollisessa liikennevahingossa kuljettajalle ja matkustajille ja toiselle osapuolelle aiheutettuja vahinkoja. Vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus (kasko) taas korvaa joko itse aiheutetun tai äkillisen ulkopuolisen tapahtuman, esimerkiksi varkaus, aiheuttamat vahingot ajoneuvolle. 

Kun karavaanari miettii harrastukseen liittyvää vakuutusturvaansa, on tärkeätä ymmärtää, mitkä vahingot korvataan matkailuajoneuvon liikenne- ja kaskovakuutuksesta ja mitkä harrastukseen liittyvät vahinkotapahtumat kuuluvat muiden vakuutusten piirin.

Täyskasko vai osakasko?

Tapio Hirvonen Lappeenrannan City-Caravan Oy:stä kertoo tyhjentävän vastauksen hyvin usein esitettyyn kysymykseen. ”Vaunuhankinnan yhteydessä suorastaan "velvoitan" asiakkaan ottamaan kaskovakuutuksen myös vanhoihin vaunuihin, sillä vakuutusmaksu on hyvin pieni. Matkailuajoneuvon rakenne on hyvin herkkä erilaisille kolhuille ja vahingon tapahduttua etenkin vanhemmissa ajoneuvoissa lunastuskeskustelu voi olla lähellä. Kaskon merkitys on siis suuri suhteessa vakuutusmaksun määrään. Moni ottaisi vaunuunsa vain osakaskon, mutta kerrottuani hintaeron näiden välillä, valinta siirtyy yleensä täyskaskoon.” Hirvosen mukaan matkailuauton käyttäjät ottavat lähes aina täyskaskon, poislukien vanhimmat ajoneuvot, joihin kaikki vakuutusyhtiöt eivät sitä enää myönnä.

Vahinkoja sattuu

Yleisimmät matkailuajoneuvojen vahingot ovat peräosan ja yläkulmien osumavauriot, lommot ja naarmut peltipinnoissa sekä varkaudet erityisesti ulkomailla. Peruutuskameroiden yleistyminen on varmasti vähentänyt peräosan vaurioiden syntymisiä. Varo erityisesti leirintäalueilla olevia puita ja huoltoasemien katoksia. 

Viime vuosina Suomessa on koettu lisääntyvässä määrin huomattavia myrskyjä, joissa on tuhoutunut matkailuajoneuvoja, joko osittain tai kokonaan. Voimakkaat raekuurot ovat myös lisääntyneet ja aiheuttaneet ikäviä vaurioita ajoneuvoille. Näissä tilanteissa ajoneuvoon kohdistuneet vauriot on korvattu ajoneuvon vapaaehtoisesta autovakuutuksesta. 

Matkailuautojen tuulilasivahingot ja niiden korvaaminen ovat olleet vuosia puheenaiheena matkailuautoilijoiden keskuudessa. Erityisesti integroitujen autojen lasit voivat maksaa jopa yli 4000 euroa. Yksi pieni kivi tai nasta voi vaurioittaa lasin vaihtokuntoon. Lasivakuutus on useimmilla vakuutusyhtiöillä lisävakuutus, joka pitää pyytää erikseen. Selvitä oman vakuutuksesi osalta mitä se korvaa.

Kaikkea ei korvata kaskovakuutuksesta


Omaan autooni murtauduttiin keittiön ikkuna rikkomalla.
Jos vahinko sattuu, kaskovakuutuksen piiriin eivät kuulu vaatteet, astiat, aterimet, ruoanlaittovälineet, peitot, tyynyt, eikä irralliset sähkölaitteet (mikro, digiboxi ja tv), joita ei ole kiinteästi asennettu eikä retkipöytä ja –tuolit. Nämä tavarat kuuluvat kotivakuutuksen piiriin, täsmentää Kaipainen. Tästä syystä karavaanarin vakuutuksiin kuuluu läheisesti myös kotivakuutus. Murtovahingossa ajoneuvoon itseensä kohdistuneet vahingot, muun muassa rikkoutunut ovi tai ikkuna, korvataan kuitenkin kaskovakuutuksesta.

Karavaanarien nettikeskustelupalstalla on kyselty, korvaako esimerkiksi kotivakuutus rikkoutuneen Truma-ilmalämmittimen piirikortin korjauksen. Matkailuajoneuvon teknisiin laitteisiin ei ole saatavilla vakuutusturvaa. Niiden mahdollinen rikkoutuminen kuuluu mahdollisesti voimassa olevan ajoneuvon takuun tai valmistajan tuotevastuun piiriin.  



Varas ei malta kelata verhoa rauhallisesti.
Matkailuajoneuvojen vauriokorjaukset ovat usein haastavia korirakenteensa takia. Tästä syystä korjaukset on syytä teettää aina alan liikkeissä. Hyvin moni Suomessa toimiva matkailuajoneuvoliike tarjoaa myös vauriokorjauspalveluita. Pienien vaurioiden, kuten lommo tai naarmu, korjaamisen vaihtoehtona voi aina keskustella vakuutusyhtiön kanssa kaskovakuutuksesta maksettavasta kertakorvauksesta. Seinäpellin vaihto voi maksaa useita tuhansia euroja, joten korvauksen suuruus voi tuoda tarvittavaa lohtua lommon jäämisestä näkyviin. 

Halvin ei ole välttämättä paras

Vakuutusyhtiöiden matkailuajoneuvojen vakuutusten hinnoittelu ja ehdot poikkeavat toisistaan. Vakuutusten hinnoissa on eroja. Edullisin hinta ei aina takaa laajinta turvaa. Siksi on tärkeätä verrata kilpailutustilanteessa sekä hintaa että ehtoja. Vuosihintaan vaikuttaa suuresti myös omavastuun määrä: mitä suurempi omavastuu, sitä pienempi vuosimaksu. Helposti havaittavia eroja löytyy omavastuiden euromääräisissä vaihtoehdoissa, tuulilasivakuutusten ja lunastusturvan ehdoissa ja keskittämisestä saatavissa alennuksissa. 

Vakuutusasioista keskusteltaessa on hyvin tärkeää käydä vakuutusturva tarkkaan läpi ja tarkistaa vakuutuskirjojen saamisen jälkeen, että vakuutusturva on sitä mitä on sovittu. Moni matkailuauto seisoo talviajan. Liikenteestä poisto hoituu nykyisin helpoiten internetin kautta. Matkailuvaunujen vakuutushinnoissa on huomioitu kohteen käytön sesonkiluonteisuus

Vakuutusyhtiöt ovat rajoittaneet vakuutusten voimassaoloa ja korvausvelvoitetta erityisesti Itä-Euroopan maissa. Vakuutusyhtiöiden mukaan suosikkikysmyksiä ovat ulkomaan matkusteluun liittyvä vakuutusturva, mahdolliset rajoitukset ja omavastuiden korotukset. 

Liikenne- ja kaskovakuutus on voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin (Green Card) maissa. Pohjoismaiden ulkopuolella Euroopassa tapahtuvissa vahingoissa on yleensä korotettu omavastuu ja Euroopan ulkopuolisissa maissa omavastuu voi olla jopa nelinkertainen Suomen omavastuuseen verrattuna. Ennen matkalle lähtöä on aina syytä pyytää vakuutusyhtiöstä maksuton vihreä kortti (=Green Card) vahinkotilanteiden varalle. Useimmissa vakuutusyhtiöissä sen voi tilata netin kautta kotiin. Kortilla osoitetaan vahinkotilanteessa, että vakuutus on voimassa. 

Älä unohda henkilöturvaa

Karavaanarin itsensä tarvitseman vakuutusturvan erityispiirteet liittyvät liikkumiseen. Henkilöiden terveydenhuollon perusturva muodostuu toki kansallisesta terveydenhoidosta ja EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saatavasta perusterveydenhoidosta. Näistä huolimatta jokaiselle liikkuvalle ihmiselle suositellaan jatkuvaa, matkavakuutukseen liittyvää matkustajavakuutusta, joka korvaa myös kotimaassa (yli 50 km kotipaikasta) matkustettaessa mahdolliset äkillisen sairastumisen hoitokulut. Matkustajavakuutuksissa on eroja/rajoituksia kotimaassa tapahtuviin korvauksiin.

Mieti myös näitä 

Vahinkotapahtuma tuo aina harmia ja vaivaa. Jos vahinko sattuu, niin missä korjautat ajoneuvosi ja kuinka nopeasti uskot saavasi sen takaisin käyttökuntoon? Korjausosien saaminen tehtaalta vaihtelee merkeittäin. Pahimmassa tapauksessa osia tehtaalta joudutaan odottamaan pitkiäkin aikoja. Hyvällä asiakaspalvelulla ja korvaustoiminnalla on suuri merkitys silloin, kun niitä tarvitaan. Siksi vakuutusyhtiön valintaa ei kannata koskaan tehdä vain vuosimaksuun tuijottamalla.

Jokainen vakuutusyhtiö tarjoaa keskittäjälle etuja. Selvitä niiden merkitys ja ota vertailussa huomioon myös pankkisuhde ja sen mahdollinen vaikutus kokonaishintaan. Hankinnan yhteydessä asiantuntevat myyjäliikkeet ja vakuutusyhtiöt opastavat mielellään parhaan vakuutusturvan ottamisessa.

Onko sinulle sattunut matkoilla vahinkoja ja millaista palvelua olet saanut niiden hoitamisessa? Jaa kokemuksesi muille kirjoittamalla alla olevaan kommenttikenttään.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.